Різдвяне привітання керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ владики Михаїла Колтуна

РІЗДВЯНЕ ПРИВІТАННЯ

керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ

Дорогі українські воїни, ветерани, родини наших полеглих Героїв, волонтери та всі люди доброї волі, всечесні отці-капелани!

​Христос Рождається!

Серед темної Вифлеємської ночі сьогодні на небі нам засяяла найяскравіша зірка – зоря надії. Бо в холодній печері народжується Спаситель цілого людського роду – “світло світу” (Йн 8, 12). У смиренному народженні свого Сина сам Творець схиляється з любові до свого творіння, щоб відкрити кожній людині дорогу до остаточного визволення та зцілення від сил зла. Божий Син приходить у наш світ беззахисним смиренним немовлям, щоб стати досяжним кожному: пастухам і царям, ангелам, що прославляють Бога, та всім людям доброї волі, що очікують сповнення своїх добрих надій і сподівань. Саме так відбувається Таїнство народження нашого Спасителя – в смиренній простоті вифлеємської ночі. Саме тут, у Вифлеємі, ми пізнаємо Істину та вчимося відрізняти її від неправди; ми бачимо справжню Любов і навчаємося любити по-справжньому крізь морок оскаженілого насилля. Тут ми розуміємо, що зміст важливіший за форму, а людська особа цінніша за золото та владу.

Святкуючи Різдво в умовах нестерпного болю та темряви, спричинених жорстокою війною проти Українського народу, цьогоріч маємо звести очі наших сердець на небозвід Божої щедрості. Народження Ісуса дарує нам надію і наповняє наші серця силою, яка перевершує людські страхи та сумніви. Бо Господь у своєму воплоченні бере на себе всі наші переживання і болі, Він проходить кожною стежиною людського життя: стає чужинцем, зазнає переслідувань, переживає відсутність домашнього затишку, сходить в окопи наших страждань, щоб підставити своє плече тим, хто ціною власного життя стали на захист Істини і Добра. Ми не самі у нашій боротьбі: сьогодні з нами Бог!

Тому нікому не до снаги позбавити нас радості Божої присутності, що сьогодні дарується світові у Таїнстві народження Немовляти в яслах на сіні. Бог присутній між нами, щоб подарувати світло надії та миру, щоб скріпити наші сили і огорнути кожне людське серце Своєю безмежною Божою любов’ю.

​Щиро вітаю вас, дорогі у Христі, з цим величним святом – Різдвом Христовим! Нехай світло Різдвяної зорі осяє найглибшу темряву наших сердець, щоб у цей святковий час вони ущерть сповнилися вірою, надією та Божою любов’ю! Нехай народжений у яслах Ісус благословить нас, наші родини і увесь наш український народ силою своєї благодаті на шляху до нашої перемоги над мороком тлінного зла!

+ МИХАЇЛ (Колтун),

керівник Департаменту військового капеланства

Патріаршої курії УГКЦ