Глава УГКЦ: «Герої Небесної сотні кличуть нас побачити всю правду про себе й державу…»

Від сьогодні Божественна Літургія готує нас до початку Великого посту, тобто до часу оновлення, який Отці Церкви називали «весною людської душі». Як відомо, навесні зазвичай підвищується температура, щоб усе розквітало. Тож упродовж цих чотирьох тижнів, які готують до посту, Євангеліє запрошує нас підвищити градус духовного життя, щоб увійти в період духовного цвітіння – Великого посту.

Про це сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав в Неділю про митаря й фарисея, 21 лютого, під час проповіді на Архиєрейській Божественній Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ.

На думку проповідника, дві особи – митар і фарисей, є духовним дзеркалом, у яке Христос запрошує нас поглянути: «Часто ми бачимо в собі «духовний нарцисизм», який зневажає інших, змушує всіх обертатися довкола нас. Такого типу духовність призводить до приниження інших, використання інших і навіть самого Бога».

Тож Церква запрошує нас брати приклад із митаря. Бо той, хто справді знає правду про себе, спробував хоча б раз боротися із власним гріхом, знає молитву про Боже милосердя. «Хто знає правду про своє духовне життя, бачить, що нічого доброго не може представити Богу, і тому просить про милосердя», – пояснив він.

Українська мудрість каже, що для того аби стати з колін, потрібно стати на коліна перед Богом. Тому той, хто себе вивищує – буде понижений, а хто себе покоряє перед Богом – буде Ним вивищений.

«Цими днями ми згадуємо другу річницю трагічних подій на Майдані. В усіх храмах лунають молитви за упокій душ Героїв Небесної сотні, – продовжив Блаженніший Святослав. – Саме вони, які дивляться на нас із неба, є матрицею і шкалою, за якою ми оцінюємо себе та суспільство».

Першоієрарх Церкви також підкреслив, що жертва Героїв Небесної сотні – точка неповернення на дорозі до визволення, гідності і свободи українського народу: «Наслідком цього є нетолерантність до всякого фарисейства і того, що ззовні виглядає дуже святим, а всередині не відповідає святості. Герої Небесної сотні кличуть нас побачити правду про себе і про державу, дії влади та Церкви, і просити у Бога звільнення від фарисейства та про милосердя правди, в якій прагнемо жити».

Департамент інформації УГКЦ